Denis Broeren

Denis Broeren is haptotherapeut bij en praktijkhouder van Fysiotherapeutisch Instituut Nijmegen en Praktijk voor Haptotherapie. Hij runt dit multidisciplinaire centrum voor psychosomatiek samen met Jeroen Gijselhart.
 
 
 

Denis BroerenTijdens de fysiotherapie opleiding voelt Denis al dat zijn interesse uitgaat naar de mens achter de klacht. ‘Ik maakte de keus voor haptonomie toen ik na mijn studie een patiënt kreeg bij wie de behandeling nauwelijks hielp, tot ik aan hem vroeg hoe het thuis was. De man vertelde hoe zwaar hij het had, en de volgende sessie bleken de klachten voor de helft verdwenen. Dat vond ik geweldig!’ Nog diezelfde dag schrijft Denis zich in voor de haptonomie opleiding bij Veldman in Overasselt en begint daar in 1990.

‘Bij Veldman jr. leerde ik om alles terug te brengen naar de essentie, doe niet teveel, praat niet teveel. Het ging echt over het gevoelde contact.’ Na zijn jaren studie bij Veldman volgt Denis cursussen bij Kiek Zeydner, werkt als fysiotherapeut op haptonomische basis en komt in 1993 in dienst van het Fysiotherapeutisch Instituut Nijmegen. Tien jaar later haalt hij zijn haptotherapie diploma aan de Academie voor Haptonomie en gaat nog een aantal keren naar Frans Veldman sr. in Oms. Sinds 2008 is hij als docent aan de Academie verbonden.

 
 
 

Fysiotherapeutisch Instituut Nijmegen heeft een speciale historie als het om haptonomie gaat. In 1955 heeft Veldman sr. deze praktijk opgericht, de eerste fysiotherapeuten werden hier door hem geschoold in de haptonomie. ‘De praktijk heeft al heel lang een vaste plek in de reguliere gezondheidszorg. Zowel specialisten als huisartsen en psychologen, weten de weg naar de praktijk te vinden. Haptonomie in de gezondheidszorg betekent voor mij ook de mens blijven zien als mens, en deze aanspreken op zijn gezonde deel, zijn kwaliteiten en mogelijkheden. Wij dragen daar constructief aan bij. Als praktijkhouder ben ik daar wel trots op.’
 
 

haptonomie Nijmegen

Ontwerp gebaseerd op de organische kunst van Gaudi

 
 
 
 
 
Denis is creatief. Hij heeft kinder TV gemaakt in het Sophia Kinderziekenhuis, aan de Hogeschool voor de Kunsten te Utrecht ‘Architectuur en ontwerp’ gestudeerd en ontwerpt nog steeds. ‘Als haptotherapeut ben je ook creatief bezig als je iemand zelf wilt laten ontdekken wat hij nodig heeft, wat hem goed doet. Ik heb een waanzinnig mooi beroep. Het is ook intens. Met sabbatical periodes zie ik mezelf wel tot mijn 67e doorwerken. Het lijkt me verfrissend om er af en toe een half jaar tussenuit te zijn. Dan kan ik meubels maken, beeldhouwen, wat reizen en wandelen. Ik heb zoveel hobby’s waar ik nu veel te weinig aan toekom.’
 
 
 
 
 
 
 

Schilderij 'gevangen licht'

Schilderij ‘gevangen licht’

 
 
 
 
Bij de inrichting van de praktijk hebben creativiteit en de voorliefde voor de natuur een grote rol gespeeld. Denis heeft een schilderij in zijn kamer waarin hij een beweging van vrijheid ziet. ‘Ik zie iets dat zich opent’ zegt hij ‘maar ja, volgens de maakster is de titel ‘gevangen licht”. Ook de wachtkamer’deur’ is een waar kunstwerk. Het ontwerp is gebaseerd op de organische architectuur van Antonio Gaudi.
 

‘Mensen geven ons terug dat er zo’n prettige en rustige sfeer in de praktijk hangt. Dat vind ik mooi om te horen.’

 

©2016 Gerda Ponte